Ta ett kallbad!

Öppettider

Vi vill att alla ska kunna bada när de vill! Därför är Ulricehamns Kallbadhus öppet varje dag mellan 06:00 – 22:00, året om – utan undantag. Information om vad det kostar hittar du under fliken Priser.

Kom hit och ta dig ett bad, när det passar dig.

Foto: Ulricehamns Kallbadhus ©

Brygga i skymningsbelysning

Priser

Dagbad/dagkort

Vuxna och barn över 12 år – 70 kr per person. Barn upp till 12 år går in gratis i vuxens sällskap.

Vi har ett entrésystem som gör det möjligt att betala med bankkort direkt vid dörren. En gul-svart terminal sitter vid dörren. Där finns även en kort instruktion om hur den fungerar.

Badkort kan även köpas hos Restaurang Kallbadhuset, OKQ8 (Boråsvägen 9) och Ulricehamns Turistbyrå (Järnvägstorget).  Observera att dessa kort endast gäller för entré den dagen de köps. Dessa kort dras tillsvidare i den ”gamla” terminalen med grå-svart med knappsats.

Årskort

Årskort gäller för en person under perioden 1/1 – 31/12. Medlemskap i Ulricehamns Kallbadhusförening ingår i priset.

Följande priser gäller:

 • Vuxna
  • Köp som genomförs januari-mars: 1200 kr. Entré och medlemskap gäller till och med 31/12.
  • Köp som genomförs april-september: 900 kr. Entré och medlemskap gäller till och med 31/12.
  • Köp som genomförs oktober-december: 1200 kr. Entré och medlemskap gäller inte bara året ut, utan även nästkommande år till och med 31/12.
 • Ungdomar (upp till 19 år) 800 kr.

Årskort kan du lösa genom att sätta in pengarna på bankgiro 5413-8409 eller genom att swisha till 123 222 2438.  Kom ihåg att uppge kortnummer (vid förnyelse av årskort) samt namn, adress, mailadress och mobilnummer. Till nya årskorsbadare skickas kortet per post. Det tar ungefär 10 dagar innan du får ditt kort. 

Värvarpremie

Om du värvar en ny årskortsbadare, får du ett presentkort på 200 kr att spendera på Restaurang Kallbadhuset eller hos Mitt i Sjön. Säg till din värvade nya medlem att meddela oss vem som värvat.

Stödmedlemskap

Stödmedlemskap kostar 200 kronor per person och kalenderår. Medlemsavgiften betalar du in på bankgiro 5413-8409 eller genom att swisha till 123 222 2438. Märk inbetalningen med ditt medlemsnummer, och med ditt namn, adress, mailadress och mobilnummer. Som tack får du ett dagbadkort.

Sponsring

Vill ditt företag sponsra Ulricehamns Kallbadhusförening och synas på vår webbplats? Kontakta oss!

Kallbadhusets historia

I Ulricehamns är traditionen av hälsa och välmående ett signum för staden. Redan runt 1870 fanns ett välbesökt badhus vid Fiskebacken i sjön Åsunden. Det användes så flitigt att det 1904 var så slitet att det revs. Till många Ulricehamnares förtvivlan.

Omedelbart efter rivningen uppstod diskussioner om att bygga ett nytt badhus, något som blev verklighet genom nybildade Sällskapet Ulricehamns Vänner. Vid nuvarande Sturebadet uppfördes på rekordtid ett nytt badhus, som stod klart 1909. Ulricehamnarna tog det till sitt hjärta och även det nya badhuset blev mycket populärt.

Ulricehamnarnas dröm om ett nytt kallbadhus förverkligas

Som mycket annat som används mycket så blev till slut detta badhus också slitet. Istället för att rusta upp det så rev man det 1945. Ända sedan dess har något fattats i Åsunden. Det tog 60 år, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 2005 bildade några eldsjälar Ulricehamns Kallbadhusförening för att förverkliga drömmen om ett nytt kallbadhus i Ulricehamn. Med stöd från företagare, föreningar och privatpersoner samt ett lån från Ulricehamns kommun så blev drömmen verklighet redan tre år senare. I mars 2008 invigdes ett sprillans nytt kallbadhus i Åsunden, Ulricehamns Kallbadhus.

Flertalet av Ulricehamns Kallbadhusförenings nära 500 medlemmar utnyttjar med glädje sitt kallbadhus tillsammans med de många badare som kommer från andra orter. Samtliga njuter syn- och hörbarligen av kallbadhuset och den vackra utsikten över Ulricehamn och Åsunden. Välkommen du också!

Varför kallbada?

Ett kallbad…

 • sätter fart på blodcirkulationen i kroppen, särskilt effektivt lär det vara att växla mellan kallt och varmt.
 • är bra för din hud då kylan gör att porerna sluter sig och får dig att se yngre ut.
 • sägs bota depression. Ett amerikanskt universitet har i sin forskning kunnat konstatera att det verkar som att kalla duschar stimulerar den del av hjärnan som producerar noradrenalin, vilket kan dämpa depressionssymptomen.
 • gör dig pigg och full av energi eftersom kylan chockar kroppen. Av samma anledning är det viktigt att ta det lugnt de första gångerna som du badar kallt.
 • stimulerar immunförsvaret, enligt en engelsk studie från 1990-talet. Troligtvis beror det på att det kalla vattnet kyler ner kroppen så mycket att den svarar med att höja ämnesomsättningen och i samband med det producerar mer vita blodkroppar.
 • stärker slemhinnorna och är därför lindrande vid exempelvis allergier. 

Källa: www.earthclinic.com

Fredrik FridmarKallbadet