Öppettider

Brygga i skymningsbelysningVi vill att alla ska kunna bada när de vill!

Därför är Ulricehamns Kallbadhus öppet varje dag mellan 06:00 – 22:00, året om – utan undantag.
Kom hit och ta dig ett bad, när det passar dig.

Foto: Ulricehamns Kallbadhus ©

Engångsbad

Vuxna och barn över 12 år – 85 kr per person. Barn upp till 12 år går in gratis i vuxens sällskap.
Vi har ett entrésystem som gör det möjligt att betala med bankkort direkt vid dörren. En gul-svart terminal sitter vid dörren. Där finns även en kort instruktion om hur den fungerar. En betalning ger en entré.

Årskort

Årskort gäller för en person under perioden 1/1 – 31/12. Medlemskap i Ulricehamns Kallbadhusförening ingår i priset.
Följande priser gäller:

  • Vuxna
    • Köp som genomförs januari-mars: 1300 kr. Entré och medlemskap gäller till och med 31/12.
    • Köp som genomförs april-september: 1000 kr. Entré och medlemskap gäller till och med 31/12.
    • Köp som genomförs oktober-december: 1300 kr. Entré och medlemskap gäller inte bara året ut, utan även nästkommande år till och med 31/12.
  • Ungdomar (upp till 19 år): 850 kr.
  • Årskort kan du lösa genom att sätta in pengarna på bankgiro 5413-8409 eller genom att swisha till 123 222 2438.  Kom ihåg att uppge kortnummer (vid förnyelse av årskort) samt namn, adress, mailadress och mobilnummer. Nya årskorsbadare får sitt kort i brevlådan inom bara några dagar. Får inte alla uppgifter plats på inbetalningen kan du med fördel maila oss uppgifterna till info@ulricehamnskallbad.se.

Presentkort

Ge bort en upplevelse till dig själv eller till någon du tycker om. Presentkortet kan laddas med 3, 5 eller 10 bad.

  • Presentkort för 3 bad: 255 kr/st
  • Presentkort för 5 bad: 425 kr/st
  • Presentkort för 10 bad: 850 kr/st

Sätta in pengar på bankgiro 5413-8409 eller genom att swisha till 123 222 2438. Ange namn, adress, mailadress och mobilnummer. Får inte alla uppgifter plats på inbetalningen kan du med fördel maila oss uppgifterna till info@ulricehamnskallbad.se.

Stödmedlemskap

Stödmedlemskap kostar 200 kronor per person och kalenderår. Medlemsavgiften betalar du in på bankgiro 5413-8409 eller genom att swisha till 123 222 2438. Märk inbetalningen med ditt medlemsnummer, och med ditt namn, adress, mailadress och mobilnummer. Får inte alla uppgifter plats på inbetalningen kan du med fördel maila oss uppgifterna till info@ulricehamnskallbad.se.

Sponsring

Vill ditt företag sponsra Ulricehamns Kallbadhusförening och synas på vår webbplats? Kontakta oss!

Trygghetspolicy

När man kommer till Kallbadhusföreningen skall man känna sig trygg i bastur, duschar, omklädningsrum, på uteplats och vid utomhusbaden.

Bastur

I våra bastur är det frivilligt att vistas naken eller med baddräkt/badbyxor. Alla respekteras.
Det finns ledstång och trappsteg upp till lavarna som ger möjlighet för alla att obehindrat kliva upp.
Alla barn är välkomna under överinseende av föräldrar.

Duschar

För att undvika halkrisk i duschutrymmena finns ett handtag på väggen mellan duscharna. Vattenskrapor finns uppställda som vi uppmanar våra badare att använda.

Omklädningsrummen

Vi har förvaringsskåp för värdesaker som endast är låsbara med egna hänglås.
För att undvika smuts på golvet så uppmanar vi att inte gå in med ytterskor.

Uteplats i anslutning till bad/bastu

Våra välbesökta uteplatser är en oas i vårt kallbadhus. Den som vill koppla av i naket tillstånd skall känna sig trygg vilket innebär att herrar eller damer inte simmar över till varandras uteplatser. Våra mellanväggar förhindrar också insyn till varandra.
Vänligen visa respekt för integritet!

Trapporna ner till vattnet

Under vintertid är trapporna ner till vattnet uppvärmda för att förhindra isbildning. Detta gäller dock endast den övre delen. Den nedre delen av trappan kan bli påverkad av isbildning och då rekommenderar vi att använda halkskydd.
Skulle något otillbörligt inträffa så rekommenderar vi att någon i styrelsen kontaktas, maila till info@ulricehamnskallbad.se.

Hållbarhetsredovisning

Ur ett hållbarhetsperspektiv är hälsa, jämställdhet och energianvändning fokuserade områden för Kallbadhuset. Föreningen är en ideell förening som genom intäkter från hyresgäster, entrén och sponsorers bidrag, samt ideellt arbete erbjuder kallbad, bastu och lokaler för Spa och restaurang.
Vi har en pågående utvecklingsagenda för att bli bättre inom hållbarhet.
Genom att koppla våra fokusområden till de globala målen för hållbar utveckling får vi en bild av hur Kallbadhuset bidrar:

God hälsa och välbefinnande
  • Kallbad har välkänt hälsobringande effekter, och kallbadhuset erbjuder ett lättillgängligt sätt att utöva detta. Kallbadhuset är även en mötesplats för att utveckla social samvaro och motarbetar ensamhet, även det välkänt hälsobringande.
Jämställdhet
  • Kallbadhuset erbjuder samma verksamhet för kvinnor och män, med en separat avdelning för vardera.
  • Här är alla välkomna. Vi vill att var och en ska känna sig inkluderad, trygg och accepterad.

Utvecklingsagenda jämställdhet:

  • Styrelsen har tagit fram en trygghetspolicy för systematiskt arbete med trygghet.
  • Styrelsen har som jämställdhetsmål att eftersträva jämn fördelning mellan män och kvinnor i styrelsen.
Miljö

 För att hålla nere energi-användandet har kallbadhuset:

  • Sensor-styrda duschar
  • Sensor-styrt bastuaggregat som går ner i viloläge när bastun inte används.
  • Sensor-styrd belysning
  • LED-lampor
  • Avfallssortering
  • Uppföljning av energiförbrukning vid varje styrelsemöte

Kommunikation med medlemmar sker digitalt och inte med papper / post. I huvudsak används mail, hemsida och sociala media för att kommunicera.

Utvecklingsmål: Solceller som betydande energi-källa.
Kallbadhuset driver ett projekt att bygga solceller för att ersätta delar av den energi som köps externt med lokal, egenproducerad solenergi.

Kallbadhusets historia

I Ulricehamns är traditionen av hälsa och välmående ett signum för staden. Redan runt 1870 fanns ett välbesökt badhus vid Fiskebacken i sjön Åsunden. Det användes så flitigt att det 1904 var så slitet att det revs. Till många Ulricehamnares förtvivlan.

Omedelbart efter rivningen uppstod diskussioner om att bygga ett nytt badhus, något som blev verklighet genom nybildade Sällskapet Ulricehamns Vänner. Vid nuvarande Sturebadet uppfördes på rekordtid ett nytt badhus, som stod klart 1909. Ulricehamnarna tog det till sitt hjärta och även det nya badhuset blev mycket populärt.

Ulricehamnarnas dröm om ett nytt kallbadhus förverkligas

Som mycket annat som används mycket så blev till slut detta badhus också slitet. Istället för att rusta upp det så rev man det 1945. Ända sedan dess har något fattats i Åsunden. Det tog 60 år, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 2005 bildade några eldsjälar Ulricehamns Kallbadhusförening för att förverkliga drömmen om ett nytt kallbadhus i Ulricehamn. Med stöd från företagare, föreningar och privatpersoner samt ett lån från Ulricehamns kommun så blev drömmen verklighet redan tre år senare. En av de större finansiärerna vid uppförandet var Ulricehamns Sparbank som, genom Sparbanksfonden Ulrica, bidrog med cirka 6 miljoner kronor.
I mars 2008 invigdes ett sprillans nytt kallbadhus i Åsunden, Ulricehamns Kallbadhus.

Flertalet av Ulricehamns Kallbadhusförenings nära 500 medlemmar utnyttjar med glädje sitt kallbadhus tillsammans med de många badare som kommer från andra orter. Samtliga njuter syn- och hörbarligen av kallbadhuset och den vackra utsikten över Ulricehamn och Åsunden. Välkommen du också!

Varför kallbada?

Ett kallbad…

  • sätter fart på blodcirkulationen i kroppen, särskilt effektivt lär det vara att växla mellan kallt och varmt.
  • är bra för din hud då kylan gör att porerna sluter sig och får dig att se yngre ut.
  • sägs bota depression. Ett amerikanskt universitet har i sin forskning kunnat konstatera att det verkar som att kalla duschar stimulerar den del av hjärnan som producerar noradrenalin, vilket kan dämpa depressionssymptomen.
  • gör dig pigg och full av energi eftersom kylan chockar kroppen. Av samma anledning är det viktigt att ta det lugnt de första gångerna som du badar kallt.
  • stimulerar immunförsvaret, enligt en engelsk studie från 1990-talet. Troligtvis beror det på att det kalla vattnet kyler ner kroppen så mycket att den svarar med att höja ämnesomsättningen och i samband med det producerar mer vita blodkroppar.
  • stärker slemhinnorna och är därför lindrande vid exempelvis allergier. 

Källa: www.earthclinic.com