Ta ett kallbad!

Kallbadhusets öppettider

Vi vill att alla ska kunna bada när de vill! Därför är Ulricehamns Kallbadhus öppet varje dag mellan 06.00 – 22.00, året om. Information om vad det kostar hittar du under fliken Priser.

Kom hit och ta dig ett bad, när det passar dig.

Foto: Ulricehamns Kallbadhus ©

Brygga i skymningsbelysning

Priser

Dagbad:  Vuxna och barn över 12 år – 60 kr per person. Barn upp till 12 år går in gratis i vuxens sällskap.

Vi har nu ett nytt entrésystem där Du kan betala direkt vid dörren med bankkort. En ny terminal sitter vid dörren tillsammans med en infotext om hur det funkar. Årskortsbadare använder tills vidare den gamla terminalen. Och det gör även de som kommer med ett dagkort som köpts hos OKQ8 (Boråsvägen 9) eller Ulricehamns Turistbyrå (Järnvägstorget). Observera att dagkorten endast gäller samma dag som du köper dem!

Årskort vuxen: Årskort gäller för en person och medlemsskap i Ulricehamns Kallbadhusförening ingår i priset.

Följande priser gäller:

1200 kr för januari – december.

Köper Du årskortet under april – september kostar det 900 kr.

Köper Du årskortet under oktober – december kostar det 1 200 kr men då gäller det också hela nästkommande år.

Årskort ungdomar (upp till 19 år) 800 kr.

Årskort kan du köpa på  genom att sätta in pengarna på bankgiro 5413-8409 eller genom swish 123 222 2438.  Kom ihåg att uppge namn och adress då kortet skickas till dig med posten. Det tar ungefär 10 dagar innan du får det. Du kan också köpa årskortet på OK Q8.

Stödmedlem: 200 kronor per person och kalenderår. Medlemsavgiften betalar du in på bankgiro 5413-8409. Märk inbetalningen med ditt medlemsnummer eller med ditt namn och adress, om du inte varit medlem tidigare. Som tack för du ett dagbadkort.

Värvarpremie: Vi har infört en värvarpremie. Om Du värvar en ny årskortsbadare, får Du ett presentkort på 200 kr att spendera på Restaurang Kallbadhuset eller hos Mitt I Sjön. Säg till Din värvade nya medlem att meddela oss vem som värvat.

Kommunanställda: Anställda i Ulricehamns kommun erbjuds fr o m 1 december 2017 20 % rabatt vid köp av årskort eller dagkort. Detta är en del i kommunens friskvårdsförmåner för anställda.  Denna rabatt på badkort kan inte kombineras med föreningens värvarpremie. Korten är personliga och gäller antingen ett årskort eller ett dagkort per person och tillfälle. Förmånen gäller all personal som kan uppvisa en lönespecifikation från föregående månad samt legitimation. Korten köps av den anställde på Ulricehamns Turistbyrå – öppet måndag – fredag kl 10-17.

Sponsra: Vill ditt företag sponsra Ulricehamns Kallbadhusförening och synas på vår webbplats? Kontakta oss!

Kallbadhusets historia

I Ulricehamns är traditionen av hälsa och välmående ett signum för staden. Redan runt 1870 fanns ett välbesökt badhus vid Fiskebacken i sjön Åsunden. Det användes så flitigt att det 1904 var så slitet att det revs. Till många Ulricehamnares förtvivlan.

Omedelbart efter rivningen uppstod diskussioner om att bygga ett nytt badhus, något som blev verklighet genom nybildade Sällskapet Ulricehamns Vänner. Vid nuvarande Sturebadet uppfördes på rekordtid ett nytt badhus, som stod klart 1909. Ulricehamnarna tog det till sitt hjärta och även det nya badhuset blev mycket populärt.

Ulricehamnarnas dröm om ett nytt kallbadhus förverkligas

Som mycket annat som används mycket så blev till slut detta badhus också slitet. Istället för att rusta upp det så rev man det 1945. Ända sedan dess har något fattats i Åsunden. Det tog 60 år, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 2005 bildade några eldsjälar Ulricehamns Kallbadhusförening för att förverkliga drömmen om ett nytt kallbadhus i Ulricehamn. Med stöd från företagare, föreningar och privatpersoner samt ett lån från Ulricehamns kommun så blev drömmen verklighet redan tre år senare. I mars 2008 invigdes ett sprillans nytt kallbadhus i Åsunden, Ulricehamns Kallbadhus.

Flertalet av Ulricehamns Kallbadhusförenings nära 500 medlemmar utnyttjar med glädje sitt kallbadhus tillsammans med de många badare som kommer från andra orter. Samtliga njuter syn- och hörbarligen av kallbadhuset och den vackra utsikten över Ulricehamn och Åsunden. Välkommen du också!

Ett kallbad:

  • Sätter fart på blodcirkulationen i kroppen, särskilt effektivt lär det vara att växla mellan kallt och varmt.
  • Är bra för din hud då kylan gör att porerna sluter sig och får dig att se yngre ut.
  • Sägs bota depression. Ett amerikanskt universitet har i sin forskning kunnat konstatera att det verkar som att kalla duschar stimulerar den del av hjärnan som producerar noradrenalin, vilket kan dämpa depressionssymptomen.
  • Gör dig pigg och full av energi eftersom kylan chockar kroppen. Av samma anledning är det viktigt att ta det lugnt de första gångerna som du badar kallt.
  • Stimulerar immunförsvaret, enligt en engelsk studie från 1990-talet. Troligtvis beror det på att det kalla vattnet kyler ner kroppen så mycket att den svarar med att höja ämnesomsättningen och i samband med det producerar mer vita blodkroppar.
  • Stärker slemhinnorna och är därför lindrande vid exempelvis allergier. 

Källa: www.earthclinic.com

Annica EhlinKallbadet